Bu Blogda Ara

6 Temmuz 2010 Salı

ALİ ( ALA) NAZİK


Osmanlı mutfağına ait olan bu güzel yemek günümüzde Ali Nazik olarak biliniyor fakat asıl ismi Ala Nazik..Nazik farsça kökenli ve bildiğimiz nazik anlamında ;ala ise arapça bir kelime ve üzerine demek yani nazik üzerine demek oluyor yemeğimizin asıl ismi...yemeğe niçin böyle bir isim verildiğini ise henüz bulamadım araştırmalarım sürmekte:)....

Malzemeler:

4 adet patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
yoğurt

Harcı için:

25o gr kıyma ( aslı kuzu kıymasıyla yapılıyormuş)
 2 adet domates
3_4  adet sivri biber
2 adet soğan
5_6 diş sarumsak
tuz,karabiber,pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası

Yapılışı:
Öncelikle patlıcanlar istediğiniz yöntemle közlenir( ben fırında közledim ) ve rondoda parçalandıktan sonra 2 yemek kaşığı tereyapında sotelenir...Soğanlar yemeklik doğranır ve 1 yemek kaşığı sıvı yağda sotelenir kıyma ilave edilir ve kıyma kavrulduktan sonra diğer tüm malzeme ilave edilerek kavrulur ve harcımız hazırlanır..
Servis yapacağımız tabağa öncelikle  yoğurtla karıştırdığımız ( isterseniz sarmısaklı olabilir) közlenmiş sotelenmiş patlıcanlarımızı servis tabağına alıyoruz ve üzerine de hazırladığımız kıymalı harcı döküyoruz arzuya göre maydonoz yapraklarıyla süsleyip üzerine kızdırılmış tereyağı gezdşrebilirsiniz...

2 yorum:

  1. ellerine sağlık...tamda mevsimi..patlıcanlar kızartılmadığı içinde daha sağlıklı...şifa olsun...

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler ayselcim gerçekten çok lezzetli ve sağlıklı...

    YanıtlaSil